top of page

Rene Palsgaard - Alberta 

Efter en tur til bjergene i B.C 2023 fik jeg og mine 3 medjægere blod på tanden til mere bjørnejagt, men denne gang til Alberta, hvor Lars og Mette i øvrigt selv befinder sig og guider på bjørnejagten. 

 

En tur på i alt 12 dage blev planlagt, med gode råd fra Lars på: what to do. 

Vi brugte de første dage i B.C Rocky Mountains, hvor der var vidunderlig natur, dyreliv og lokal gæstfrihed. Vi så bl.a. Sortbjørn, grizz, moose, bighorn, elk, whitetail, muledeer, ørne m.m.

 

Efter nogle dage med roadtrip, overnatning i bjælkehytte i bjergene og klassisk turisme, kørte vi til Alberta igen og op til en lille flække, hvor, vi mødtes med Lars og Mette. Her startede jagteventyret, med vores 4x4ere blæsende ud af uanede lange km grusveje og  ud til bjørne campen midt ude i skoven.

 

Campen var fuld funktionel, med det mest nødvendige for de sarte sjæle, men stadig autentisk nok til os som holder af det primitive liv i skoven hvor man i den grad er ude i vildmarken. Der blev hygget i campen før og efter jagten og bålhyggen er i sig selv en oplevelse.

 

Vi mødte vores guider og første jagtdag startede. Vi jagede hårdt fra morgen til aften og jeg, efter ønske, fik lov at gå en del og der blev set en del bjørne. Jeg havde et mål om at gå efter nogle bestemte bjørne som var blevet set på dag 1 og 2 og det lykkedes mig at “tag out” på 2 bjørne på dag 4 ved middagstid. Dette efter jeg sagde nej til flere gode muligheder til flere bjørne. Der var fuld respekt fra guidens side for denne beslutning, og især lykken ville ingen ende tage, da planen lykkedes til sidst. I alt 2 flotte og pæne størrelse bjørne til mig. Mine 3 medjægere skød også 2 bjørne hver. 

 

Min guide og jeg havde set nogle store bjørne i et område som var svært tilgængeligt. Men grundet størrelserne og farverne på dem jeg havde set, valgte jeg at fokusere på det område, i håb om at få nedlagt en af de udsete bjørne. I mellemtiden så vi flere bjørne som jeg synes var for lille/unge. Dag 2, sad vi inde i skoven, hvor min guide mente der boede 2 flotte og ældre bjørne. Vi stalkede ind og sad efterfølgende i nogle timer. Vi vidste chancerne var små, da det var midt på dagen og at bjørnene med stor sandsynlighed ligger og hviler sig. Ved middagstid, da vi stalkede ud af skoven for at køre til en helt ny lokation, spottede vi en rigtig fin rød/blond sortbjørn. Min guide mente det var en ung grizzly pga. farven på pelsen, med efter en grundig tur med kikkerten, kunne vi se at det var en pæn størrelse sortbjørn, med en blond/rød pels - lige sådan en “speciel og sjælden” Bjørn jeg var ude efter. Min Bjørn 1, fik jeg derefter nedlagt på et langt og perfekt skud efter en længere stalk. Den lagde sig på stedet og derefter startede det hårde arbejde. Vi kunne ikke komme til med 4x4 eren og derfor skulle den slæbes langt. 

 

Jagten fortsatte efter 2 andre bjørne, som vi tidligere havde set. Den ene en ”kæmpe” og den anden er pæn størrelse med en vanvittigt flot udviklet sort pels. Begge bjørne blev jaget de næste par dage og flere andre flotte unge bjørne blev skånet, i forsøget på at få nedlagt den/de bjørne som var langt plan for. 

 

Jeg blev sat af ude ved en skovrydning, hvor de mente denne ene af de 2 bjørne opholdt sig om formiddagen. Min guide og jeg delte os op for at få flere øjne i området og det gav pote, da min guide spottede bjørnen på en skovvej, ca. 10 minutters kørsel fra hvor jeg sad. Det lykkedes derfor til sidst med Bjørn nr 2, ”den med den flotte sorte pels”, som efter en kugle i lungeregionen ville trække spændingen ud, ved at løbe ind i tæt skov. Vi fandt den liggende med adrenalin i kroppen og den fik et fangstskud. Den skulle bæres ud, da det ellers var umuligt at slæbe den over/under stammer, stubbe og tæt skovvækst. Alternativet var at skinne den på stedet, hvilken er meget normalt, men jeg VILLE have den hel med hjem til lejren , hvor de andre gutter sad spændte og ventede på mig, da de alle hver især allerede havde været så dygtige at skyde deres ”tags” på 3 dage. Der “manglede” derfor kun mig og hvilket pres det kan give, men det må man tage med og det forstærker blot oplevelsen endnu mere.

 

På selve jagten så vi en hel del bjørne. Nogle tidspunkter var de overalt og andre tidspunkter så man ikke skyggen af det snu dyr. Det giver en følelsesmæssig rutsjebane, som i sidste ende er det hele værd, når man får ramt den/de bjørne man ønsker. Guiderne gjorde i hvert fald alt for at det skulle lykkedes.

 

Eftersom vi var “tagget out” havde vi reelt set ca. 1 jagtdag tilbage som ikke skulle bruges på bjørnejagt, men i stedet blev brugt på seværdigheder, bl.a. en tur ud til “nak & æd” hytten, anført af Lars.

 

Stor 4x4 truck, roadtrip igennem Jasper national park i Rocky Mountains, autentisk overnatning i bjælkehytte, fantastisk jagt, vildmarks overnatning i bjørne camp, skinne bjørne og endda tilberede bjørneryg over bål, bål hygge og meget meget mere, gjorde denne bjørnejagt til en uforglemmelig oplevelse! Det er absolut ikke sidste gang jeg skal jage i Canada og gerne med rygdækning fra 4Hunt Jagtrejser- så er man sikret de bedste betingelser for succesfuld jagt og oplevelse.

 

Rene Palsgaard

bottom of page