top of page

Rene Palsgaard - Valencia

Turen gik fra Nordjylland til Billund, dernæst schiphol i Amsterdam og til sidst Valencia lufthavn. 

Her dukkede min bagage og riffel ikke op og turens skrækscenarie var ved at blive en realitet. Det spanske politi havde hentet min bagage direkte fra flyet og ind til deres told afsnit, uden at give ejeren besked. Det fandt jeg heldigvis ud af, efter ca. 30 minutters panik løb frem og tilbage mellem bagagebåndene og alt blev godt igen.

Jeg blev taget imod af min spanske jagtguide og følgesvend og vi kørte ca 2 timer ud til en lille landsby som lå ved fodenden af de bjerge vi skulle jage på. Vi boede på et hyggeligt lille landsted.

 

Første dag gik med at køre og gå en hel del rundt imens vi prøvede at spotte os frem til nogle dyr, langt ude i det fjerne. Det skyldes specielt, at der var skræmmende få dyr at se og det var sådan set en kæmpe udfordring igennem hele min jagt. Forklaring er og kan være, at  der er ualmindeligt varmt hvilket gør, at dyrene bliver inde i skoven/det tætte i alle dalene og at brunsten endnu ikke er startet. Dvs, vi var meget presset over at vi næsten ingen dyr så.

Vi spottede dog 3 ibex hunner som vi endte med at bruge lang tid på at studere, da vi havde mistanke om det ene dyr havde sygdom. Vi nærmede os og kunne se den var uden pels og blev enige om at skyde den og det lykkedes. Resten af dagen så vi kun enkelte hunner og et par meget unge hanner.

 

Om aftenen, hvor vi typisk blev nede i de lavere arealer med lidt landbrugsjord, listede vi os ind på en 100+kg keiler. Dertil kom der en dåhjort bagfra som vi også skulle vurdere skudbar eller ej. Til sidst trådte der en meget stor muflon ud, som vi også skulle vurdere. Alt sammen inden for en radius af 40-50 meter, vi blev totalt overrumplet! Vi flyttede fokus på muflonen. De var i tvivl i starten pga mørket og vinklen, men pludselig vendte muflonen sig og vi kunne se det var en ordentlig krabat. Al den venten gjorde dog, at alle 3 dyr lugtede lunten og forsvandt! Æv! Vi var desværre listet for tæt ind på dyrene.

Et sidste forsøg den aften inden mørket faldt på, kørte vi op til en udkigspost hvor vi spottede 3 vildsvin nede på marken foran os. Et af dem var meget lys og ham/hende ville de meget gerne have skudt. Det var for mørkt til at bruge tid på at indlede en stalk og dermed nå ned til dyrene i tide. De spurgte om jeg var frisk på at skyde fra bjerget og ned. Jeg målte afstanden til 282 meter og ca. 30-40 graders hældning ned til marken. Dyret blev truffet (nok mere held end forstand) og løb ind i skoven. Dette blev filmet da vi havde rigtig god tid til at sætte skudstillingen osv op. Dagen efter havde ravnene fundet albino vildsvinet for fodenden af bjerget.

 

Dag to startede igen med massere af kørsel og vandring i bjergene og ikke ret mange dyr desværre, men med masser af sved på panden.

Op af formiddagen på vej op til toppen af et bjerg, så vi pludselig en meget stor muflon, på anden side af en bjergskråning og tog en hurtig beslutning, at skyde fra bjergskråningen vi selv stod på.

Jeg træf dyret med en god kugle. Det blev oven i købet også filmet af den ene af gutterne som lige nåede af fokuser på dyret med hans kamera.

Til vores skræk løb den i fuld fart dybt ind i bjergskråningen, fyldt med tæt ufremkommeligt buskads. Vi kunne ikke finde dyret og de vurderede en eftersøgning med hund for nytteløs (jeg fik senere at vide, at jeg ikke skulle bekymre mig, da de ofte mistede dyr i disse områder pga vegetationen gør eftersøgningen noget nær umulig - altså var det ikke ualmindeligt) Det trøstede mig lidt, især da jeg lod mig overtale til at jage videre og de så senere fortalte mig, at de ikke havde tænkt sig at eftersøge dyret på en af de følgende dage. Øv! Der var dog ingen “bad feelings” imellem os jægerne, for gutterne vidste udmærket godt, at da de bad mig skyde fra denne position var der chance for udfaldet. 

Vi jagede videre og heldigvis forsvandt ærgrelsen over den forsvunden muflon da vi for første gang spottede 2 ibex hanner langt ud. De var i bevægelse, men vi kunne ikke se i hvilken retning og ej heller om de var skudbare. I mangel på bedre chancer, satsede vi hele butikken og påbegyndte en helt klassisk bjergstalk, op ad bjerget som lå modsat bjerget vi så dyrene på. Endeligt fik vi jagtheld og dyrene havde bevæget sig imod vores retning i stedet for væk fra os og vi stod nu med dyrene 250 meter på modsatte side. Vi stod i dårlig vind og de fornemmede hurtigt vores tilstedeværelse. Igen skulle jeg hurtigt prøve at finde en skydestilling ovenpå skarpe sten og tjørnebuske. Den gamle ibex tog flugten men stoppede 1 meter før det tætte buskads og her leverede jeg dyret med en fin bladkugle og den gamle ibex trillede mod afgrunden. Heldigvis stoppede et træ dyret i at falde helt ud over kanten.

Vi skulle nu hele vejen rundt dalen for at komme hen til hvor dyret lå, skinne det og bære det den lange tur ned igen. Jeg havde startet mit GPS ur da vi forlod bilen, ca 4 timer og 300 højdemeter tidligere, blot for EN stalk - men en stalk som heldigvis gav mig chancen til den eneste gamle ibex vi fik øje på hele de 3 dage. Den var 11 år gammel hvilket var lige efter bogen mht. afskydning.

 

Dag 3 gik jagten for alvor ind på muflon og vi listede os ind på en håndfuld forskellige dyr, havde perfekt chance til dem, men gang på gang vurderet gutterne dyret for ungt, at dyret skulle have 1-2 år mere. Selv for muflons som nok var i medaljeklasse, men var der den mindste tvivl, lod de tvivlen komme dyret til gode og jeg endte derfor desværre min tur uden et muflon trofæ i bagagen.

Denne dag var igen meget sløv ift. sete dyr, men om eftermiddagen kom der regn for første gang siden juni måned og det satte lidt gang især ibex hunnerne.

Om aftenen gik vi igen rundt nede i det lave, for at se om vi kunne finde den store muflon som vi stødte den første dag. Ham så vi desværre ikke, men i stedet blev vi overrasket af en enorm vildsvin so på ca 10-15 meter. Min jagtguide trådte bag mig og jeg afgav et hurtigt stående skud til vildsvinet.

 

Efter vildsvinet tog vi til en anden dal, i sidste forsøg på at se nærmere på en muflon vi tidligere har fundet meget interessant. Men igen, ikke gammel nok, dette kunne vi dog tydeligt alle se. Respekt for at de kun skyder de gamle.

 

Mine 2 jagtguider og jeg har virkelig jaget igennem fra kl 6 morgen til 18-19 aften. Frokosterne blev taget ude i terrænet for at få mere tid til jagt, igen pga. mangel på dyr, hvilket klart var en frustration for både guider og jægere. Vi gik ca. 15 km hver dag i hårdt klippe terræn og føler de kæmpede en brag kamp for at skaffe mulige chancer. Vi nedlagde i alt 5 gode dyr, alt efter anvisning og tæt samarbejde med de spanske gutter.

Maden og stemningen var fantastisk hele vejen igennem og kan klar anbefale Javier og hans makker José! Professionelle til det yderste af fingerspidserne.

 

Med venlig hilsen

Rene Palsgaard

Mange tak for din spændende jagtberetning med detaljeret beskrivelser af dine oplevelser. 

Bedste hilsner 4Hunt - Lars & Mette 

bottom of page