top of page

SORTBJØRN & GRIZZLY

4Hunt mener, at på trods af der er store forskelle på Grizzly vs sortbjørn, kan det stadig være vanskeligt at skelne disse to bjørne arter fra hinanden. Dette skyldes at sortbjørnen kan variere i alle nuancer af farve spændende fra helt lys over lys brun og hele skalaen op til mørk brun. Derfor kan en sortbjørn ligne en Grizzly rent farvemæssigt.

 

Det er vigtigt at lære at kunne se forskellen da grizzlybjørne er fredet i Canada Alberta og pt. i british columbia – B.C. 

Nogle af de steder 4Hunt jager i Alberta, kan du møde Grizzlybjørne, det er dog sjældent at 4Hunts kunder møder disse prægtige bjørne.Dels fordi de ikke er nær så talrige som sortbjørnen, og denne faktor, at de ikke gider vores spektakel.

4Hunt tilbyder ikke jagt efter Grizzlybjørn. Godt nok har vi et revir i B.C med licens til jagt efter bjørnen, men da Grizzly bestanden har over en længere periode været lidt presset, samt flere jagtmodstandere talte imod jagt på Grizzly, valgte provinsen at forbyde denne jagt. Mon ikke den genåbner igen på et tidspunkt da bestanden vokser hvert år.

Kig efter forskelle på størrelsen og farve når det kommer til bjørnejagt. Sortbjørne findes i flere farver fra helt lys beige og hel vejen gennem det brune regi af farven brun-sort, sort, mørkebrun, brun, kanel og albino. men der kan være faktorer som gør at man bliver i tvivl når man står i situationen. På lang afstand kan grizzlybjørne godt snyde dit syn og fremstå som sort uden af være det. Man kan hurtig blive forvirret hvis en mørkebrun grizzlybjørn står i skyggesiden hvor den måske godt kan forveksles som værende en sortbjørn. Det er kun en sortbjørn som kan være helt dyb sort i farven. 

De bedste indikatorer som 4hunt kan nævne til at se forskel på en grizzly og sortbjørn, er størrelsesforskellen mellem disse 2 bjørnearter. En sortbjørn godt kan veje helt op til  250 kg men dette er dog sjældent.  Dog er det 100% sikkert at grizzlyen simpelthen er større og mere kompakt i udseendet end sortbjørnen ( se på billederne ) ansigtets profil er bredere og virker kortere. Grizzlyen har en meget mere udbredt pukkel på skulderen, dette kommer især til udtryk når den kigger ned af, eksempel når den esser. Især dens kløer er væsentligt længere end sortbjørnen.

På bjørnejagterne i Canada med 4Hunt ser vi utrolige mange poteaftryk i naturen. Der vil vi altid bruge tiden på at se om der kunne være tale om en grizzly bevæger sig rundt i reviret. Dette har vi endnu ikke oplevet men for sikkerhedens skyld tjekker vi altid om det kunne være tilfældet. 

Sidder man som jæger alene på sin post, så brug dit kikkert godt. Kig efter størrelse, puklen og hovedstørrelsen. En voksen grizzlybjørn har et bredt hoved hvor ørene ligger langt ude på siden af kraniet, og faktisk virke meget små i forhold til sortbjørnen. Er du i tvivl så forhør dig altid hos 4Hunt guiderne som har mange års erfaring med bjørnejagt. 

Men igen fortvivl ikke, da vi ser meget få grizzly bjørne i Alberta. Hvorimod de er mere udbredte i B.C.

bottom of page