top of page

BJØRNEJAGT

Sortbjørne det er nok for de fleste jægere noget man drømmer om på et tidspunkt i livet. Drømmen om, at prøve kræfter med bjørnejagt er noget man genkender hos alle jægere.. Dette fantastiske farlige stykke vildt, der har fascineret alle og fuldt os op gennem børnebøgerne i barndommen. Hvem kunne ikke tænke sig at prøve bjørnejagt i den storslåede canadiske natur som 4Hunt tilbyder.  

Lagt de fleste bjørnejagter som 4Hunt tilbyder, er som spot and stalk som hovedparten af de nordiske jægere ønsker. 4Hunt kan også arrangere bait jagt hvor der bliver foderet, dette er jagtformen hvor du kommer tæt på bjørnene og kan være heldig at se flere på en dag. Desuden er dette også meget brugt for buejægere som også er noget 4Hunt kan tilbyde.   

 

Vores erfaring er bjørne er ikke så aktive tideligt på dagen. Derfor vælger vi altid med at køre ud op af formiddagen på jagtdagene. Vi er typisk på jagt hele dagen til solnedgang og bruger er en masse tid på at køre rundt i området, da det er utrolige store vider vi dækker. Passer det med tiden og afstanden kan vi godt returnere til lejren nogle af dagene for at slappe af og sørge for forplejning til aftenturen.  Bjørnene er mest aktive sidst på dagen lige før solnedgang. Derfor vil vi altid være afsted om aften. 

 

Skulle man være så heldig at nedlægge en sortbjørn ved solnedgang anbefaler vi at være engageret i ”skinning processen”. Der kan nemt gå 1 – 1,5 time før man er færdig og kan returnere til lejren. Vi anbefaler altid at have godt med myggespray med i tasken da myggene kan være noget aggressive på de sene aftentimer. Dog skal det siges at i området i Alberta hvor vi jæger bjørn, har vi ikke i nu set skovflåter/tæger på dyrene eller i det fri. Vær dog altid opmærksom alligevel.  


 

En sortbjørn er meget stærkt repræsenteret i Nordamerika. Specielt i Alberta hvor 4Hunt jager, er der nok mindst 80.000 stk. I British Colombia hvor 4Hunt ligeledes sælger jagter findes der op imod 150.000 stk. sortbjørne.

De egne som 4Hunt jager i, findes sortbjørnene i en palette af farver der spænder fra blonde – rødlig blonde – lys brun – kanel brun – og selvfølgelig helt sort. Sjovt nok er det faktisk de farvede der er mest eftertragtet.

Sortbjørne bliver ikke nedlagt i samme omfang som eks. Råvildt i Danmark, da de fleste ikke spiser bjørne, selvom at det faktisk smager ganske godt. 4Hunt havde Nak & Æd med til Alberta for at jage bjørn, hvor Nikolaj lavede fremragende velsmagende retter af sortbjørn. Derfor bliver sortbjørne nok mere nedlagt for jagtens skyld og trofæet som i dette tilfælde er skindet og kraniet. Få ønsker også ved nedlagt hanbjørn at beholde penis knoglen, som er en lang 10 – 15 cm knogle der kan afbleges og ligges i vindueskarmen eller bruges til en sjov aften hvor der skal blandes drik og der skal bruges en røre pind. 

 

En voksen sortbjørn vejer normalt mellem 90 – 150 kg, og kan opnå den imponerede vægt på 250 kg. 

Når man snakker om trofæbjørne tales der om størrelsen på kraniet, da kun kraniet kan opmåles i SCI eller CIC hvilket TrophyPoint selvfølgelig gør. Hvert år ser TrophyPoint en del bjørne kranier der skal opmåles.  

En sortbjørn er drægtig i 220 dage og hunbjørnen får normalt 1-4 uger, hvert andet år. En nyfødt unge kan veje omkring 200-400 gram ved fødslen. Hunnen føder i januar eller start februar og de kommer alle sammen ud af hi omkring april mdr. afhængigt af vejret. 

Afhængigt af hvornår det bliver koldt i Nordamerika går sortbjørnen normalt i hi omkring oktober mdr. og kommer ud igen i april. Det skal dog siges at bjørnene opholder sig tæt ved deres hi op til de går i hi og ligeledes lidt efter de er kommet ud igen. 

Vilde sortbjørne i naturen kan blive op til 30 år gamle, hvorimod i fangeskab er der registeret bjørne der blev op til 50 år.   

bottom of page